Reklama
 
Blog | Martin Hajný

Předvánoční

Čekal mne už poslední týden a domluven jsme měli už i náš odlet domů.

Ani jsem neměl příliš čas podívat se do mapy, kde přesně stanoviště je. Kdesi uprostřed jihovýchodní Číny. Přímý spoj tam neletěl. Musel jsem s přestupem přes Kunming.

V sobotu navečer byly pěkné mraky a následně i pěkný západ slunce.

První let byl economy, ale mohl jsem si vzít druhé zavazadlo do kabiny. Na druhém byli přísnější, letenka však byla bussiness, tak jsem nakonec ani tam za nadváhu neplatil. Milé mi přišlo i občerstvení. Krevety (večeře).

V neděli jsem měl volný den. Připravit musím materiály ke školení. Nacházím kostel necelé 2 km od hotelu a papírnictví s možností Xeroxu je kousek před ním.

Reliéf křtu v řece Jordánu.

Živé rostliny.


Moderní interiér.

V pondělí bereme taxíka. Je to 50 minut jízdy. Večer by pro nás nikdo tak daleko nepřijel. Zákazník nás hodí autem do vesnice a tam stíháme „městskou“. Trvá to sice hodinu, ale za 2 yuany (cca 7 korun) nás autobus doveze do města před hotel. Doprovod má klíče. Než přijede zákazník, stíhám zkompletovat školící materiály.

Na Moravě, ve Francii, v Itálii a Španělsku by to byly vinice, na Novém Zélandu sady jablek, zde to jsou sady mandarinek. Je už po sklizni. U cesty jich však na keřích stále několik zbývá.

V Podkrkonoší (v Čechách) mandarinky nerostou. Tak mne těší, že si mohu keřík vyfotit. Během sklizně bývají mandarinky ve městech ke koupi v přepočtu kilo za 10 korun. A nejednou byly veliké jako pomeranče.

Na kole se přijel podívat i místní zemědělec. Plantáže kam oko dohlédne.

Ve skupině jsem měl i dvě studentky.

Nevím, jak to dělají, ale v tomhle Číně docela fandím a to jim funguje. Většinou mladí lidé a téměř všichni se zájmem o věc. Ne všichni umějí všechno, ale společně fungují. Na závěr kurzu dostávají všichni certifikát.

Ráno před odjezdem jsem si přivstal. Dobalil jsem kufr a ještě před snídaní sedl na bus a zajel na ranní mši v sedm.

Sloužit v pravdě a v lásce“ … říká nápis latinkou.

Sympatické je na tom, jak v Číně všichni spolu spolupracují. Velká země i velký národ. Ne tolik individualističtí a o poznání více altruističtí než my Češi.

Malá letadélka. Snad pro výcvik civilních pilotů. Na to jsem nikde jinde v Číně nenarazil. Všiml jsem si jich už večer při příletu. Tehdy jsem si je však nevyfotil. Před odletem jsem měl čas. Proto jsem tuto milou příležitost nemohl nevyužít.

Covidové obleky.

A ještě pozdrav na cestu. … Čínský zvyk. Milý.

Reklama