Reklama
 
Blog | Martin Hajný

Síla přírody

Mohl jsem se tam podívat už před Velikonocemi. Angel mi to nabízel během víkendu. Z pracovních důvodů jsem to však tehdy odmítl. Nebyl jsem si jistý, že na cca 2 hodinový výlet mám čas.

Po Velikonocích jsme zpět. Resp. Roman zůstal v Bogota a já školím v pralese. Ve skupině mám zkušené techniky, kteří na radarech pracují desítky let. Velikou výhodou je Jaime – překladatel. Studoval učitelství jazyků a dokáže si poradit jak s mojí angličtinou, tak s technickým překladem. Asi nejlepší překladatel, kterého jsem zažil. (Bohužel Gustav ho sehnal až na druhý kurz. První kurz to byla – minimálně po stránce jazykové – mnohem větší výzva.) O víkendu neškolím až do večera a odpoledne vyrážíme s celou „partou“ na výlet ke kaňonu.

Místní zde už byli, jdeme najisto. … Tzv. Ďáblův kaňon je skutečně „ďábelský“ tj. divoký. Není až tolik široký, ale o to je rychlejší. Prý se kdysi stalo, že z přístavu 5-6 kilometrů nad kaňonem uplaval sud a „za 15 minut byl dole“.

Voda se valí hlavně po dešti, ale i když neprší, je SÍLA PŘÍRODY mohutná.

Dech beroucí je už jen pohled do samotného kaňonu.

Stojíme na hraně. Stačil by jeden neopatrný krok a člověk by pád z desítek metrů vysoké stěny nepřežil. O to je tato podívaná úchvatnější.

Cestou zpět lze obdivovat i kamenné podloží – skálu. Když zde zrovna není voda po dešti, lze se tudy i relativně snadno pohybovat.

Před vchodem do domu, kde spíme, jsme našli velikého brouka, který přilákal i kocoura.

U místního „bufetu“ mne zaujal traktor kdysi vyrobený v Brně. Pozdrav z bývalého Československa – na druhé straně zeměkoule.

Na vypálených polích se zde pěstuje Juka. Její kořeny se vaří a používají se jako příloha – místo brambor. Lze z nich však připravit i džus.

V neděli bylo naším cílem dojít k řece. „In the midle of nowhere“ – ukazuje GPS.


Sestupujeme k řece. Duní.

Vidíme už dokonce první peřeje.


Na protějším ostrůvku stojí u břehu loďka.

Rybáře potkáváme i na našem břehu. Mário si prohlíží jejich úlovek.

Rychlý člun…

Peřeje mezi břehem a ostrovem.

Peřeje proti proudu řeky.

Fotíme se před zuřícím živlem – na velkém kameni. Po několika minutách přišla  vlna, která spláchla dokonce i místo, kde jsme stáli.

Lávka sloužící k harpunování ryb.

Lov ryb probíhá tak, že na konci lávky je člověk – harpunář. Následně na dolním toku další lidé chytají ryby, které jsou už vysíleny a v sobě mají harpunu. Lávky vypadají dost chatrně a přitom spadnout do divoké vody může být fatální.

Květ.

Další Lávka.

Na břehu sedí místní děti.

Jdeme cestou (pěšinou) vedoucí do vesnice. První z místních stavení.

Další z obydlí. Pěšina vede přímo přes jejich dvorek. I zde si hrají děti.

Další z krás pralesa.

Pěšina nás přivádí do internátní školy v Araracuara. Hřiště a vedle i kostel. Nicméně jsem pochopil, že ani zde už nemají kněze. Prý zde byl kněz letos na Velikonoce, ale po svátcích zase odjel.

Malby na chodbě před domem.

Nástěnná malba – sv. František.

Kostel se dvěma zvony. Jeden má tón vysoký, druhý má tón hlubší. (Zkusil jsem.)

Detail branky školního hřiště.

Pozůstatek z doby prvních „pionýrů“ (zakladatelů) – traktor.

Škola sv. Franiška Xaverského.

Náš průvodce + květy.

Socha Panny Marie.

Rozvrh hodin.

Učebna.

Solo una mente Educada respeta un Pensamiento diferente …

Pouze vzdělaná mysl respektuje jinou myšlenku.

Carlos, Jaime, já, Mário a German… jak poutníci.

S Jaimy jdu zpět. Na radaru mám ještě co dodělávat.

Při třetí návštěvě v červnu jsem se ještě jednou podíval ke kaňonu. Bylo to v neděli odpoledne a tentokrát s Angelem a Henrym.

Pohled do kaňonu nedlouho před západem Slunce.

Na rozdíl od mé první návštěvy jsme tentokráte hledali cestu a bylo to více dobodružné. Dokonce na nás v jednu chvíli začaly útočit i pralesní včely. Já schytal pouze 2 žihadla. Kolega z kvality na tom byl hůře. Šel poslední a dostal žihadel víc a hlavně na nepříjemná místa. Nicméně s pomocí GPS a intuice jsme se nakonec dostali jak ke kaňonu tak i zpět na radar.

Zde ještě pokus o ilustrační video – řeka:  River_avi_(1MB)

Reklama