Reklama
 
Blog | Martin Hajný

Táta Rogalistou

Aeroklub v Hronově byl v 70.tých letech (v době tzv. normalizace) zrušen. Hangár ve Velkém Poříčí byl využit pro uskladnění uhlí, brambor a průmyslových hnojiv. Ani to však konec létání na Hronovsku nebyl.

„Klub závěsného létání“ vznikl při JZD Nástup Žďárky pod hlavičkou Svazarmu. Tatínek byl jeden z prvních, kdo si rogalo svépomocí postavil a byl nějakou dobu i předsedou klubu. Jak již název napovídá, centrem dění byl svah nad obcí Žďárky, v těsné blízkosti státní hranice s Polskem, tehdy s „Polskou lidovou republikou“.

Díky strejdovi, který byl amatérským fotografem a kameramanem se dochovalo několik filmových vzpomínek. První ze snímků zachycuje létání na svahu ve Žďárkách v létě roku 1978. Tatínkův „Racek“ se tam též objevuje:

Žďárky 1978

Video: ZDE.

Další snímek je z druhého ročníku „Mezinárodního srazu rogalistů“. Ten se měl také konat nad obcí Žďárky, ale protože nefoukal jihozápadní vítr, byla zvolena alternativa v podobě svahu u nedalekého Machova. Strejda později nasnímal snímky z původního filmu na video, a když tatínek slavil kulaté narozeniny dostal vzpomínku na „pionýrské“ časy.

Machov 1978

Video: ZDE.

Viděno s odstupem, nelze než obdivovat, kolik úsilí i fyzické dřiny byli naši tátové schopni vynaložit, aby se alespoň na malou chvíli vznesli do vzduchu.

Související texty: S tlačnou vrtulí.

Reklama